$type=slider$h=540$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

G-basketster Tamara Medarts is één van de 5 vrouwelijke stemmen van de FIBA Foundation

 Het originele artikel:  https://www.fiba.basketball/foundation

“We moeten vechten tot dat het normaal is voor iedereen om te mogen sporten.”

MIES (Switzerland) – Vijf vrouwen, vijf continenten, vijf weken, vijf verhalen van vastberadenheid, leiderschap gebracht door Basketball For Good. In de aanloop naar Wereld Vrouwendag op 8 maart. Week 3, ontdek het verhaal van Tamara van België, een Special Olympics en Paralympics atleet en coach die vecht voor gelijke kansen in sport.

Tamara Medarts was een zwemster voor Paralympics en Special Olympics. Ze won medailles op Wereld en Europees niveau en heeft zelfs deelgenomen aan de Paralympics voor België. Maar na een blessure aan haar schouder moest ze stoppen met zwemmen. Haar broers speelden basketbal en dat leek haar wel leuk. Ze is beginnen basketballen en heeft er geen spijt van.
 
Foto: Olivier Papegnies

“Ik speel in een gewoon Special Olympics team en in een Unified team (een team met mensen met en zonder een verstandelijke beperking), maar ik heb ook de kans gekregen om in een gewone damesploeg te spelen” zegt de jonge vrouw. “Ik heb heel erg leuke dingen kunnen doen maar deelnemen met ons Unified Team aan de MENA games in Abu Dhabi én spelen in het NBA Cares Special Olympics Unified Basketball Game waren waarschijnlijk wel de hoogtepunten. Dat was echt cool.”

Foto: Ben Solomon

“Basketbal heeft me meer zelfvertrouwen gegeven. Het heeft me geleerd om meer van mezelf te houden, zelfs met mijn beperking. Het heeft me ook geleerd om met anderen in een team om te gaan, wat niet altijd gemakkelijk is. Ik heb geleerd dat iedereen anders is en dat is ok. Als team worden we hierdoor enkel beter.”.

Tamara vindt gelijke kansen voor iedereen in sport erg belangrijk. “We moeten blijven vechten totdat het normaal is, voor iedereen, om te kunnen sporten. We zouden niet anders moeten denken over vrouwen of mensen met een beperking die willen sporten. Sport verbindt ons allemaal: mannen en vrouwen, mensen met en zonder beperking. Sporten zal je helpen om van jezelf te houden en het leert je hoe sterk je bent.”

Foto: Herman De Houwer
 
“Het is belangrijk voor vrouwen om te sporten en waarom zouden ze dat niet mogen?” benadrukt Tamara. “We kunnen even goed sporten als mannen…misschien hebben we sport zelfs nog meer nodig dan mannen. Dit om ons beter te voelen over onszelf en te accepteren wie we zijn, wat we kunnen en hoe we er uitzien”.

Tamara heeft zowel in Special Olympics gemengde teams gespeeld als in een regulier team met enkel vrouwen. “Ik vind dat allebei even leuk maar als ik speel in een gemengd team, dan kan ik mezelf pushen om met de jongens te concurreren en ik houd ervan om alles te geven. We zijn toch ook allemaal hetzelfde, waarom zouden we niet in hetzelfde team kunnen spelen? Ik speel even hard als de jongens en ik kan ze ook verslaan, daar ben ik zeker van. Bovendien geeft een team met meisjes en jongens een leuke dynamiek”.


“Mensen met een beperking zouden moeten sporten om dezelfde redenen als mensen zonder beperking: gezondheid, plezier en vriendschap. Maar sporten is ook het moment waar we als persoon helemaal onszelf kunnen zijn en waar we kunnen groeien op ons eigen tempo. We leren omgaan met verschillende situaties en hoe omgaan met verschillende mensen. Het zelfbeeld van mensen met een beperking groeit door te sporten. Tijdens het sporten kan je ook stoppen met nadenken en piekeren, en kan je gewoon genieten van het moment.”.

7 jaar geleden, heeft Tamara beslist om haar passie voor basketbal te delen en is ze beginnen coachen. “Mijn coaches Kris en Valerie hebben me gevraagd om te helpen bij de training van één van de Special Olympics teams omdat mijn broers daar speelden. Ik vond het coachen erg leuk en toen Valerie me vroeg om mee een U10 team te coachen, heb ik niet getwijfeld. We hebben dan ook samen de officiële coach cursus gevolgd. Valerie heeft me geholpen om een gekwalificeerd coach te worden. Ik ben coach voor een regulier team en sinds een paar jaar coach ik samen met Valerie ook een jong Unified team.”


Coachen geeft Tamara veel voldoening, “Ik houd ervan om kinderen nieuwe dingen te leren en om te zien hoe hun vaardigheden verbeteren omdat ik hen het goed heb aangeleerd. Ik zorg graag voor mensen en ik voel dat ik dat als coach ook kan doen. Ik ben trots op het team als ze het goed gedaan hebben. Soms is coachen moeilijk als ze niet luisteren of als ik een slechte dag heb”.

Bovenop haar basketbal activiteiten is Tamara ook deel van de SOEE UNEX groep (Special Olympics Europe-Eurasia Unified Expert) en werkt ze in een maatwerkbedrijf, BEWEL. In de toekomst hoopt ze dat ze opnieuw basketbal kan spelen met haar vrienden en dat ze wedstrijden kan winnen. “Ik wil mijn U14 team en Unified team opnieuw coachen. En ik wil ook blijven bijdragen aan de ontwikkeling van Unified sport, zoals ik de voorbije 3 jaar heb gedaan in de UNEX groep, vechten voor POMI [the Principle Of Meaningful Involvement, het principe dat verzekert dat elke speler de kans krijgt om bij te dragen aan het succes van zijn/haar team door het inzetten van zijn/haar unieke vaardigheden]”.



 





$show=/p/onze-toppers.html$type=two$m=0$c=10$p=1

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/link.html

$show=/p/sponsors.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/sponsors.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/agenda.html

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/leden-info.html$type=one$m=0$rm=0$sn=0$c=10$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/leden-info.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

faq,4,in de kijker,44,leden info,6,nieuws,41,nieuwsbrief,7,onze toppers,10,over ons,5,sponsors,8,
ltr
item
G-Basket Zolder: G-basketster Tamara Medarts is één van de 5 vrouwelijke stemmen van de FIBA Foundation
G-basketster Tamara Medarts is één van de 5 vrouwelijke stemmen van de FIBA Foundation
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOOhRF679bG_FfxmsYwNDbdQkVtwahpFDdgQBbiC1eyJ_2qdIFu8Pc_wWCgoKpELpX5EMtpIRfKSPO2IPD5v-lhK8txwYGT37lxukwrKtgeuG2qx6Mi1kTMfXQW7IQClcJM6Cdl-gYUGkm/w640-h426/20200214_SOI_NBA_ASW_Day_2_184.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOOhRF679bG_FfxmsYwNDbdQkVtwahpFDdgQBbiC1eyJ_2qdIFu8Pc_wWCgoKpELpX5EMtpIRfKSPO2IPD5v-lhK8txwYGT37lxukwrKtgeuG2qx6Mi1kTMfXQW7IQClcJM6Cdl-gYUGkm/s72-w640-c-h426/20200214_SOI_NBA_ASW_Day_2_184.JPG
G-Basket Zolder
https://www.gbasketzolder.be/2021/02/g-basketster-tamara-medarts-is-een-van.html
https://www.gbasketzolder.be/
https://www.gbasketzolder.be/
https://www.gbasketzolder.be/2021/02/g-basketster-tamara-medarts-is-een-van.html
true
904930432250955882
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Reply Cancel reply Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy